söndag 9 april 2017

Felaktiga nyheter blir inte mer sanna, bara för att fler rapporterar samma fel som om de vore sanning

Befann mig på Södermalm på väg hem från jobbet och så många helt sansade personer och hjälpsamma, säger mig att det på inget vis var ett sammanbrott. Både personal från SL, väktare och inte minst polisen skötte det hela synnerligen professionellt och bra. Trotts det lämmeltåg av människor som var på väg någon stans, sköttes allt utmärkt.

Blev mycket imponerad av polisens arbete under fredagen, från det inträffade tills de hade låst ned allt skedde det hela mycket fort. Hur de lyckades få ut all sin egen personal fullt utrustade och på plats, för att sedan låsa ned all lokaltrafik vet jag bara inte. Det hela måste ha varit synnerligen väl förberett och noga inövade kommunikationsvägar.
Polisen och övrig personal på SL exempelvis, ska en stor eloge för hur de agerade i situationen. Det kan absolut inte vara helt enkelt, när ca 800 000 människor använder lokaltrafiken en normal dag. Alla dessa människor vilka var till fots, eller satt på fullpackade bussar. Inte enbart innanför tullarna men även ute i förorterna, när all pendel och tunneltågtrafik stod stilla.


(Bild av Tomas Oneberg på SvD 2017-04-07)

Vad som inte fungerade var den samhällsinformation, som gick ut från public service och andra medier. Det gör det hela mycket svårare att kunna avgöra vad och hur man ska göra, att se vilken information som stämmer.
Jag slutade 15.30, var nere vid Stockholm Södra 15.50 då var pendeltrafiken och all annan fjärrtrafik nedlagd, med nödvändighet måste det bli Gullmarsterminalen, som tur var fick jag plats på 164 över Skanstullsbron, där andra fick gå i brist på plats. På Gullmarsplan, där var vägen ner till tunnelbanan förstås stängd och tunnelbanan stod stilla och samt att även genomgången till bussarna var stängd och mycket polis på plats när jag kom dit något senare. Kanske efter ca 30 minuter eller något sådant.
SL och Polisen fungerade som de skulle i all den röra som blir av alla dessa människor i rörelse, medans den samhällsinformation som gick ut från olika medier och som vi måste ha, den fungerade helt enkelt inte alls.

Något som har missats i hela den röra som det nu är i och med terrorattentatet i Stockholm city. Det är att svenska myndigheter har varit på studieresa till Israel, för att lära sig hur terrorism ska hanteras i praktiken. Tror att vi alla hade en stor nytta av detta under gårdagen.
Väl på Gullmarsplan och på bussterminalen, efter att ha gått runt hela terminalen mitt ute i vägen och ned mot Söderleden, där det även gick personer inom spårområdet. Gick det sedan ut information om skottlossning vid Globen, bland annat av SVT.

SVT påstod i sin direktsändning att det var en av polisen verifierad skottlossning,
vi blev alltså tvingade att direkt gå mot det som kunde vara ytterligare ett attentat. Det gör mig än mer förbaskad att få veta efteråt att det vara rena fabricerade nyheter, om ett skeende som inte fanns och var direkt osant. Det är direkt livsfarligt att blanda verifierad med overifierad information, som om det vore fakta och sanning. Som just den om den då pågående skottlossning vid Globen, en skottlossning som det visade sig inte hade inträffat. När det befinner sig människor precis intill vad som kan vara ytterligare ett terrordåd, ökar det på osäkerheten och förvirringen något oerhört. Vilket på inget vis underlättade den trängda situation vi alla befann oss i vid terminalen.

Det var inte bara för oss som var på väg bort från staden och hemåt, men även för alla de anhöriga som spänt följer nyhetsflödet oerhört problematiskt att få veta att det skulle vara fallet med ytterligare ett attentat. Det har potentialen att direkt orsaka en ren paniksituation i folkmassan och kanske även orsaka ett upplopp, när människor försöker komma undan mitt upp i all busstrafik på terminalen där människor springer kors och tvärs för att komma rätt för att hinna med olika bussar, är det direkt upplagt för olyckor. Men tack vare all människors kyla och lugn, spreds det ingen panik när alla tog det lugnt och såg sig för och tänkte efter först.


(Symbolisk bild från Trångsund, över en öde perrong och ett stillastående pendeltåg 2017-04-07)